top of page

5% סיכוי להצלחה – הסוד שכל עסק חייב להכיר

Updated: Dec 23, 2024


לאורך השנים פיתחתי גישה ניהולית שמלווה אותי בבחינת עסקים, אותה אני מכנה 'חוק ה-5%'. גישה זו מתמקדת בזיהוי אותם גורמים שמייצרים את ההשפעה הגדולה ביותר על סיכויי ההצלחה של העסק – אותן 'קצוות' שבכוחם להטות את הכף.

*טיפול בקצוות כעיקרון ניהולי*

בחברה שבה עבדתי, כחלק מתהליכי הערכת עובדים היה נהוג לפטר כ- 5% מהעובדים שתפקודם נחשב לפחות מיטבי, ולגייס במקומם כוח אדם חדש. המטרה הייתה לחזק את הארגון, לשמר חדשנות ולמנוע קיפאון בעולם עסקי תחרותי.


כדוגמה, נטפליקס מתמקדת בביצועים גבוהים ובשקיפות ארגונית. החברה מעודדת מצוינות ומציבה סטנדרטים גבוהים לעובדיה, ומי שאינו עומד בהם עשוי לעזוב את החברה. מדיניות זו, המתוארת במדריך התרבות של נטפליקס, מבליטה את החשיבות של טיפוח הכוכבים לצד ניהול מוקפד של הקצוות החלשים.


עם השנים הבחנתי בכך שהרעיון הזה לא מוגבל רק לניהול כוח אדם ולא רק לחלקים "השליליים" של הפעילות שבאחריותי. יישמתי את עיקרון המודעות לקצוות הפעילות גם בנוגע ללקוחות, פרויקטים, תקציבים, נותני שירותים, נהלים ואפילו תנאי עבודה. הכוח טמון בזיהוי אותם חלקים בעלי השפעה מכרעת, שבהם התערבות ניהולית יכולה לשפר את ביצועי הארגון ולהבטיח את המשך צמיחתו.


*אופן זיהוי הקצוות*

חוק ה-5% גורס שתפקידי כמנהל הוא לא רק לשמר את הקיים, אלא לשלוט במה שקורה בקצוות הפעילות. עליי לזהות את העובדים המצטיינים ולטפחם, לצד בחינה אם הגיע הזמן להיפרד מעובדים שאינם מתאימים. עליי לבחון אילו לקוחות תורמים משמעותית להכנסות, ואילו גוזלים משאבים מיותרים. עקרון זה חל על כלל האקו-סיסטם הארגוני: מוצרים ושירותים, פרויקטים בהתהוות, תקציבים, נותני שירותים, תהליכים ונהלים, ואף תנאי העבודה עצמם.


*טיפוח הקצה העליון*

לעיתים קל להזניח עובדים מצטיינים או לקוחות מרכזיים מתוך מחשבה ש'מה שעובד ימשיך לעבוד'.

אך זו יכולה להיות טעות ניהולית מכרעת. דווקא אותם גורמים, שתורמים באופן משמעותי להצלחת העסק, הם בעלי הפוטנציאל לגרום לנזק משמעותי שיהיה קשה להשתקם ממנו. עובדים מצטיינים עשויים לחפש אתגר חדש. לקוחות משמעותיים עלולים לעבור למתחרים, ואפילו ספקים אסטרטגיים עשויים לסיים את ההתקשרות אם אינם שבעי רצון מההסכם.


*מדוע לטפל רק ב- 5%?*

חוק ה-5% שואב השראה מעקרון פרטו, לפיו 20% מהגורמים אחראים ל-80% מהתוצאות. עם זאת, שינוי דרסטי בהיקף של 20% מהפעילות עלול לערער את יציבות הארגון. לכן, עקרון ה-5% מתמקד בשינויים קטנים וממוקדים, שקל ליישם בצורה מדודה. בדרך זו, ניתן להתמודד עם התנגדויות לשינוי תוך שמירה על האיזון הארגוני. המספר עצמו אינו קדוש, אלא מייצג עקרון המאפשר לארגון להישאר יציב תוך כדי תהליך של התחדשות מתמדת.


*ניהול מתוך מודעות*

חוק ה-5% אינו רק כלי לניהול – הוא תפיסת עולם אותה ניתן להטמיע כחלק בלתי נפרד מהתרבות הארגונית. הקצוות אינם שוליים – הם הליבה האמיתית של ניהול המאפשר לארגון להישאר רענן, חדשני ורעב להצלחה. יחד עם זאת, אל תמהרו לקבל החלטות מתוך אינסטינקט. השאירו מקום לשיפור באמצעות הטמעת כלי בקרה, הערכה ומשוב. שאלו את עצמכם: האם נתתם מספיק תשומת לב? האם יש ערך או פוטנציאל חבוי שעוד ניתן לממש? בצעו התאמות קטנות בכל רבעון או פעם בשנה, ואפשרו למערכת להסתגל לשינויים בהדרגה.


אני מזמין אתכם לבחון מהם ה-5% בקצוות תחומי הפעילות שלכם.


באהבה :)


הכותב בעל רקע עשיר בניהול פרויקטים מולטי דיספלינריים רחבי היקף בתנאי סביבה משתנים. מומחה בניהול פעילויות טכנולוגיה ומערכות מידע באינטגרציה לתהליכים מורכבים ויישום פתרונות טכנולוגיים מתקדמים.

תגובות


אשמח לשמוע ממך >

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

© 2024 by Yaron Ben Eli

איזה כיף שפנית אלי, אחזור בהקדם

bottom of page